Dla kogo?

Projekt przeznaczony jest dla osób pracujących w różnych działach i na różnych stanowiskach w gastronomii i hotelarstwie.

Dlaczego powstał projekt Gastro Balance?

Branże gastronomiczna i hotelarska z wielu powodów wywołują wśród pracowników nadmiar stresu. Po wieczornych zmianach wielu pracowników gastronomii ma problemy z zasypaniem.  W konsekwencji sięgają po używki. Później sięgają po jeszcze więcej używek aby zasnąć. To z kolei ma wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników, wpływa na jakość współpracy i zadowolenie z życia.

Wielu pracowników gastronomii sięga regularnie po alkohol co w konsekwencji wpływa na wysoki poziom uzależnień w tej branży. Większość z pracowników gastronomi pali papierosy w czasie przerw. Część zakładów pracy oferuje nawet dodatkowe przerwy
„na papierosa”. Mały papieros ma za zadanie dać chwilę „oddechu” od stresującej pracy.

W jakim celu?

Naucz się więc reagować bez stresu na codzienne wyzwania stawiane ci w pracy. To ty wybierasz jak bardzo chcesz się stresować i nie panować nad emocjami.

Nie ważne co się dzieje, ważne jak na to reagujesz.

Dlaczego warto nauczyć się zarządzać świadomie swoimi reakcjami na stres i panować nad emocjami?

 

Jeśli potrafisz świadomie kontrolować swoje reakcje:

– Świadczy to o Twojej dorosłości, ponieważ potrafisz zarządzać emocjami tzn. nie reagujesz już więcej emocjonalnie na wydarzenia. Bierzesz wszystko „na chłodno”.

– Podejmujesz właściwe decyzje w krótkim czasie, ponieważ to Ty rządzisz emocjami,
a nie emocje rządzą Tobą.

– Potrafisz być świadomy i normalnie funkcjonować podczas gdy inni są już pokonani przez stres.

– Jesteś lepszym współpracownikiem, szefem i partnerem ponieważ nie rozładowujesz swoich emocji na ludziach.

– Poprawiasz swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, ponieważ stres to zabójca XXI w.
Nie dając mu szans nie będzie mógł Cię niszczyć.

– Nie będziesz potrzebował używek, żeby zasnąć.

– Doświadczysz spokoju i radości.

– Twoja kreatywność i szybkość przetwarzania informacji poprawi się.

– Jakość Twojego życia wskoczy na wyższy poziom, ponieważ będziesz reagował spokojniej nie tylko w pracy ale również w domu.

– Zmniejszy się poziom agresji (również werbalnej).

To i więcej da Ci nauczenie się świadomego zarządzania reakcjami stresowymi
i emocjonalnymi. Więc jeszcze raz:

Nie ważne co się dzieje, ważne jak na to reagujesz.

Na czym polega?


Dzięki zastosowaniu nowoczesnej aparatury do badań naukowych, diagnozy
i neuroterapii został stworzony specjalny projekt dla pracowników gastronomii.

Dzięki sesjom z zastosowaniem Biofeedback doświadczysz i nauczysz się świadomego wyciszania nadmiernych emocji i stresu aby poprawić jakość swojego życia.

W czym może Ci pomóc?

W osiągnięciu wewnętrznego balansu.

Wskazania

  • Przeciążenie stresem
  • Przeciążenie emocjami
  • Osłabiona odporność
  • Stosowanie używek i uzależnienia

Przeciwwskazania

  • Padaczka
  • Poważne zaburzenia rytmu serca
  • Choroby serca
  • Poważne zaburzenia stanu psychicznego
  • Ostry stan zapalny
  • Przepuklina przeponowa
  • Negatywny stosunek do terapii

Przygotowanie do sesji treningowych

Zakaz spożywania używek w dniu treningu.

Planowanie sesji

Proponowane jest 10-20 spotkań po 50 min 2 razy w tygodniu.

W niektórych przypadkach zaleca się jednak zmianę częstotliwości treningów.
Spotkania obejmują diagnozę na stres, naukę oddechu i/lub pracę z falami mózgowymi.