Gastro Balance
Profesjonaliści zostawiają emocje w domu.
Z tej strony dowiesz się:
Dla kogo?
Projekt przeznaczony jest dla osób pracujących w różnych działach i na różnych stanowiskach w gastronomii i hotelarstwie.
Dlaczego powstał projekt Gastro Balance?
Branże gastronomiczna i hotelarska z wielu powodów wywołują wśród pracowników nadmiar stresu. Po wieczornych zmianach wielu pracowników gastronomii ma problemy z zasypaniem. W konsekwencji sięgają po używki. Później sięgają po jeszcze więcej używek aby zasnąć. To z kolei ma wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników, wpływa na jakość współpracy i zadowolenie z życia.
Wielu pracowników gastronomii sięga regularnie po alkohol co w konsekwencji wpływa na wysoki poziom uzależnień w tej branży. Większość z pracowników gastronomi pali papierosy w czasie przerw. Część zakładów pracy oferuje nawet dodatkowe przerwy
„na papierosa”. Mały papieros ma za zadanie dać chwilę „oddechu” od stresującej pracy.
W jakim celu?
Naucz się więc reagować bez stresu na codzienne wyzwania stawiane ci w pracy. To ty wybierasz jak bardzo chcesz się stresować i nie panować nad emocjami.
Nie ważne co się dzieje, ważne jak na to reagujesz.
Dlaczego warto nauczyć się zarządzać świadomie swoimi reakcjami na stres i panować nad emocjami?
Jeśli potrafisz świadomie kontrolować swoje reakcje:
– Świadczy to o Twojej dorosłości, ponieważ potrafisz zarządzać emocjami tzn. nie reagujesz już więcej emocjonalnie na wydarzenia. Bierzesz wszystko „na chłodno”.
– Podejmujesz właściwe decyzje w krótkim czasie, ponieważ to Ty rządzisz emocjami,
a nie emocje rządzą Tobą.
– Potrafisz być świadomy i normalnie funkcjonować podczas gdy inni są już pokonani przez stres.
– Jesteś lepszym współpracownikiem, szefem i partnerem ponieważ nie rozładowujesz swoich emocji na ludziach.
– Poprawiasz swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, ponieważ stres to zabójca XXI w.
Nie dając mu szans nie będzie mógł Cię niszczyć.
– Nie będziesz potrzebował używek, żeby zasnąć.
– Doświadczysz spokoju i radości.
– Twoja kreatywność i szybkość przetwarzania informacji poprawi się.
– Jakość Twojego życia wskoczy na wyższy poziom, ponieważ będziesz reagował spokojniej nie tylko w pracy ale również w domu.
– Zmniejszy się poziom agresji (również werbalnej).
To i więcej da Ci nauczenie się świadomego zarządzania reakcjami stresowymi
i emocjonalnymi. Więc jeszcze raz:
Nie ważne co się dzieje, ważne jak na to reagujesz.
Na czym polega?
Dzięki zastosowaniu nowoczesnej aparatury do badań naukowych, diagnozy
i neuroterapii został stworzony specjalny projekt dla pracowników gastronomii.
Dzięki sesjom z zastosowaniem Biofeedback doświadczysz i nauczysz się świadomego wyciszania nadmiernych emocji i stresu aby poprawić jakość swojego życia.
W czym może Ci pomóc?
W osiągnięciu wewnętrznego balansu.
Gastro Balance
Wskazania
- Przeciążenie stresem
- Przeciążenie emocjami
- Osłabiona odporność
- Stosowanie używek i uzależnienia
Przeciwwskazania
- Padaczka
- Poważne zaburzenia rytmu serca
- Choroby serca
- Poważne zaburzenia stanu psychicznego
- Ostry stan zapalny
- Przepuklina przeponowa
- Negatywny stosunek do terapii
Przygotowanie do sesji treningowych
Zakaz spożywania używek w dniu treningu.
Planowanie sesji
Proponowane jest 10-20 spotkań po 50 min 2 razy w tygodniu.
W niektórych przypadkach zaleca się jednak zmianę częstotliwości treningów.
Spotkania obejmują diagnozę na stres, naukę oddechu i/lub pracę z falami mózgowymi.